viernes, 22 de octubre de 2010

Les raons d'Havas

La creació de les agencies de notícies esta molt lligada a les agencies de publicitat.
A començament del segle XIX la principal economia mundial era El Regne Unit on la Revolució Industrial va ajudar a la innovació de la publicitat. Així, James White va crear una agencia de noticies i anuncis que oferia a més de la publicitat altres serveis als diaris.
Paral·lelament Charles Louis Havas, home de negocis, va crear  L’Agence des Feuilles Politiques que oferia a la premsa traduccions d’altres articles de diaris estrangers a més de serveis publicitaris. Podem veure així com el sector informatiu y publicitari anaven units.
La diferència va sorgir quan Havas es va adonar de la importància de la rapidesa de l’informació.
Seguint aquesta premissa va enviar corresponsals a les principals ciutats europees i en poc temps mitjançant acords amb Reuter i Wolff va aconseguir el monopoli de l’imperi francès, les antigues colònies franceses, Itàlia, Espanya i Portugal.
També va tenir una importància rellevant a la ciutat de Barcelona quan es va convertir en el principal proveïdor del Diario de Barcelona.
Arribats a aquest punt la informació se separa de la publicitat i els seus serveis es destinen a la premsa, els particulars i al poder. A partir d’aquell moment es veu la notícia com un producte comercialitzable, idea consumista i capitalista.

Conclusions:
- La raó per la qual les agències de premsa van passar de donar serveis publicitaris a notícies va ser perquè Havas es va adonar de la importància de la immediatesa de la informació. Per això va crear una xarxa de corresponsals que enviaven, mitjançant la tecnologia del moment (coloms mitjancers i telègraf), notícies dels principals països europeus fins aconseguir en poc temps el monopoli informatiu de França, Espanya, Portugal i les colònies que havien pertangut a França.

Context Cultural


Com ja hem dit, la creació de les empreses va coincidir amb un canvi de govern; així com fins al 1830 hi havia hagut la monarquia borbònica a França, una monarquia absolutista, totalitaria, on les llibertats estaven restrgindes (quasi bé el ciutadà no en gaudia). Això es va fer mitjançant una revolta de les classes populars; així s’aconseguí una nova Constitució que reconeixia la sobirania nacional i una sèrie de llibertats. 

 
 
 

Exemples de llibertats que s’aconseguiren amb el canvi de govern foren la llibertat de premsa, fet crucial en la creació de les  agències de notícies. 

Definim llibertat de premsa com a: Existència de garanties amb les quals els ciutadans tinguin el dret d'organitzar-se per a l'edició de mitjans de comunicació que els seus continguts no estiguin controlats pels poders de l'Estat. / Pràctica democràtica que defensa la lliure expressió de les idees en els mitjans de comunicació de masses. Ella permet que operin diferents punts de vistes sobre diversos temes
A això se li ha d’afegir que gràcies a les corrents del segle passsat, és a dir, l’anomenat Segle de les Llums que es caracteritzava pel moviment la Il·lusitració, els francesos  trobaren l’interès per la raó per sobre de la religió i, per tant, es va avançar molt en les investigacions, la cultura va crèixer en gran mesura.
El coneixement – i per tant la informació – va esdevenir un element, si més no important, en la vida de la societat francesa.  En aquest sentit, la prensa va experimentar una profunda transformació: va passar de ser un mitjà de comunicació de minories il·lustrades i burgeses per esdevenir un fenòmen de masses que es trobava a l’abast de gran part de la ciutadania.

Havas i la història política internacional

Havas i la història política internacional és breu recorregut per la història de l’agència de comunicació “Havas” on es mostra la manera com la informació i la política s’han necessitat mútuament al llarg dels temps.

1. “COM FER-SE UN LLOC EN EL MÓN DE LA INFORMACIÓ” narra els primers anys d’Havas fins el segle XX. En aquest període, l’enorme creixement que va experimentar l’agència no hagués estat possible sense els acords i les col·laboracions amb diferents organismes governamentals.





2. "HAVAS I LES GUERRES MUNDIALS" explica com es van viure a l’agència Havas els dos conflictes bèl·lics més mortífers de la història de la humanitat. Els jocs d’interessos i el posicionament polític poden tenir greus conseqüències en moments com aquests.




Reestructuració d’Havas (AFP) durant la Guerra Freda

La fi de la segona Guerra Mundial va donar pas a la Guerra Freda, un conflicte que enfrontava el bloc comunista oriental de la URSS i l’occidental bloc capitalista, liderat pels Estats Units. Aquesta compresa va introduir un nou tipus d’enfrontament, basat en una cursa per extendre les ideologies i sistemes econòmics que defensava cada part.

En aquest panorama estratègic, les agències de notícies van desenvolupar un paper fonamental en la difusió d’informacions que reforçaven els valors i les politiquees dels dos grans blocs mundials. Van ser moments en que les agències nacionals, sobretot les nordamericanes i les soviètiques, van apostar clarament per l’ús de tots els mitjans tecnològics disponibles que permetessin fer arribar el seu missatge a les màximes àrees del planeta possibles.

Havas, no obstant, havia iniciat un procés des del final de la Segona Guerra Mundial per acabar amb l’status d’agència semi-oficial, i el 10 de gener de 1957, el parlament francès va aprovar una llei que declarava la seva independència. Això es va traduir, en el temps, en una disminució progressiva dels ingressos procedents de l’administració.

L’any 1985, el desenvolupament de les telecomunicacions va perpetre la descentralització de la producció informativa d’Agence France-Presse, que donà lloc als centres regionals de producción i difusió de Hong Kong, Nicosia i Washington.

AFP a l’actualitat

En l’actualitat, la implicación del govern nacional francès dins l’agència està representada pel Primer Ministre, el ministre d’afers exteriors, que formen part, juntamente amb altres membres, del Condell d’administració. Cada  d’aquests càrrecs designen un representant que duu a terme les seves funcions. Tot i això, la influència governamental sembla ser menys evidente que en altres temps, bé sigui perque les societats han avançat, perquè les tècniques comunicatives s’han aguditzat o perquè ara és més important que mai proyectar una imatge d’independència informativa.

A dia d’avui, AFP és una de les tres grans agències del món, amb oficines a 165 països, amb prop de 3000 col·laboradors internacionals.


Conclusions

L’estudi de la història des del prisma d’una agència de notícies és un exercici molt interessant que permet entendre com la informació és una arma tant poderosa i eficaç com la més mortífera. De l’anàlisi de la història de la política lligada a l’agència Havas puc concloure que al llarg del temps, els màxims dirigents i els grans empresaris han anat prenent consciència de la importància de comptar amb el suport de l’opinió pública, i que aquesta, a partir del segle XIX, passà a estar sotmesa a la premsa.   
He comprovat també que quan s’estableixen monopolis informatius, les societats corren el perill de ser manipulades i de formar-se valors sòlids sobre el món damunt de ciments adulterats.