Notícia: "Noció, coneixement elemental; Comunicació d'un succès recent."
Definim com a agència de noticies o agència de premsa aquelles entitats (empreses) que recullen i centralitzen les informacions sobre l’actualitat mundial amb els medis de transmissió més rapids, de manera que són les primeres en tenir el material, classificar-lo i el poden retransmetre als seus subscriptors fixes (com, per exemple, a diferents diaris).
Segons l’àmbit de difusió del material utlitzat, les agencies es classifiquen en: mundials, nacionals i locals.
L'origen:
L’agència Havas fou la primera agència de noticies que es va crear al món. Va nèixer al 1832, quan Charles-Louis Havas, un banquer retirat, decidí crear una empresa per tal de traduïr i introduïr així al país les noticies que provenien de l’estranger i alhora recollir també les nacionals. Instal·là la seva oficina de traduccions a París, prop d’una oficina de correus per tal d’accelerar el procés comunicatiu amb els seus clients/suscriptors (tant la premsa com particulars) alhora que utilitzà els medis tècnics més moderns (el telègraf òptic, elèctric...), amplià la xarxa de corresponsals a l’exterior i es convertí en un element indispensable per a la informació francesa, ja que la major part d’aquesta era producte del seu servei.
Un altre motiu pel qual es tornà un element clau per a la premsa de París és que l’Estat s’interessà per l’agència gràcies a la seva efectivitat, arribant-li a encarregar una feina (correspondència del ministeri); va rebre el suport de l’Estat i això la va fer encara més forta. Obtingué a poc a poc el monopoli de les noticies, creixent com a empresa i absorbent la competència, i per aquest motiu va ser criticat per autors com Balzac: “´El público puede creer que hay varios periódicos pero, en definitiva, no hay más que uno. Existe en París, en la calle de Rousseau, una oficina dirigida por el señor Havas, ex banquero, ex copropietario de la Gaceta de Francia. El señor Havas ha visto muchos gobiernos, adora los hechos y siente poca admiración por los principios, por lo que ha seguido a los distintos gobiernos con igual fidelidad (...) El señor Havas tiene corresponsales en el mundo entero y recibe todos los periódicos del mundo entero, por eso se ha instalado en la calle de Rousseau, frente a las oficinas de correo, para no perder un minuto. Se convierte así en dueño de todos los secretos, aparte de los secretos diplomáticos (...) Todos los periódicos de París han renunciado, por economía, a realizar los desembolsos que hace el señor Havas, y todos los periódicos, con una cantidad mensual, subvencionan al señor Havas para obtener las noticias del extranjero”.
Fou la primera agència consolidada del món i gràcies a ella han aparegut més agències importants, en concret, dues que actualment ocupen els primers llocs en el panorama de la informació mundial. La primera n’és Reuters, que creà Israel J. Beer (més conegut al món com Paul Julius Reuter) quan abandonà l’agència Havas i formà la seva propia agència a Gran Bretanya. L’altra agència és la WTB, que neix a Alemanya de la mà de Bernhardt Wolff.
Uns anys més tard, Havas es va dividir en 2 sectors: un va passar a ser especialment dedicat a la informació (que adoptà el nom d’Agence France-Presse) i un altre dedicat exclusivament a la publicitat (qui mantingué el nom d’Havas). Actualment Havas (publicitat/media) es el 7è grup mundial en el sector de la publicitat i AFP forma part de les 5 agencies mundials que dominen el monopoli de les notícies. Difon 5.000 notes per dia en 6 idiomes diferents.
Un fet històric:
Com ja he esmentat anteriorment, el fet del naixement de la primera agència de notícies es dona al segle XIX; un període clau per a la indústria i ple d’avenços tecnològics i, per tant, crucial per al desenvolupament de la premsa (com veurem més endavant en els diferents mitjans de transmissió que es van anar utilitzant).
Com a conclusió d'aquest apartat, n'extraiem que les agències de notícies van nàixer en un moment on s'acabava d'instaurar un règim liberal desprès d'una monarquia autoritària i això va ser un punt a favor per a la creació de departaments on la missió dels treballadors era ajudar al món a prendre consciència d'allò que succeía al seu voltant. Sabem que aquests departaments (l'agència en concret) va prosperar perquè va rebre el recolzament de l'Estat i que, amb aquest, en molt pocs anys es va anar expandint per el món. Val a dir que gràcies a aquesta petita corresponsalía situada a París, va aparèixer al món una nova forma d'informar; de l' agència Havas en derivaren moltes altres que s'instal·laren a punts geogràfics crucials (Regne Unit, capital de la industrialització, Alemanya, Estats Units...) i que ara tenen el monopoli mundial de la informació.
Aquest fet, com hem pogut comprovar és perillós ja que comporta la manipulació de la informació per part d'uns pocs, pero com veiem aquest fenòmen no és un fet que es doni tan sols actualment per interessos de les grans empreses sinó que als inicis també es va donar (Charles-Louis Havas va ser criticat, com hem pogut veure a la crítica de Balzac).
En resum, creiem que d'una idea molt petita es va fer un progrés molt gran: es va començar a comerciar amb la informació i en va sorgir un sistema que actualment té poder de controlar la consciència ciutadana sobre el món en que vivim.
Sabem que a 1830, any en que Charles-Luis Havas començà la seva tasca, hi haguè una revolta de les classes populars franceses contra el rei contemporani (Carles X de Borbó) anomenada Les Tres Glorioses, que culminà amb una nova monarquia (Monarquie de Juillet/Monarquia de juliol) de caire liberal que deixava més marge a l’actuació del ciutadà atribuint-li així més drets i llibertats. Sota aquest marc, s’expandí la primera agència de notícies que posteriorment passaria a ser propietat dels successors de Charles L. Havas i es tornaria una societat anònima. Desprès de molts canvis, com ja hem vist, s’acabaria dividint en agència de publicitat i de notícies i perdria el seu nom originari.